Zpět na přehled projektů

Náš domek

přidal/a Jan, okres Trutnov

Proč právě tato stavba?

Začátek projektu „náš domek“ byl tak trochu dílem náhody. S manželkou jsme hledali vhodný pozemek v místě odkud pocházíme, ale stále jsme nenacházeli nic, co by nás oslovilo. Pomalu jsme hledání pozemku odsouvali na „druhou kolej“. Jednoho dne jsme se s manželkou jeli projet na kole a čirou náhodou jsme na louce u cesty narazili na tabuli informující o prodeji pozemků. Hned jsme nažhavili internet a telefon a zjistili jsme, že je volná poslední parcela. Shodou okolností ta, která se nám líbila nejvíce…

Pak už to šlo poměrně rychle. Vzhledem k tomu, že se živím projektováním domů a pár jsem jich již navrhl, měl jsem poměrně jasnou představu, co od domu chci, jak by měl být uspořádán a jak by měl vypadat. Totéž platilo o výběru materiálů pro stavbu (naštěstí vždy v souladu s manželčinou představou, takže nám zcela odpadly debaty a rozepře nad výběrem). Nejprve jsem manželce připravil 3D model, abych jí svou vizi mohl důkladně předvést a vysvětlit. Vše bylo v podstatě bez námitek odsouhlaseno, tak jsem mohl začít se zpracováním projektu, vyřízením nutné byrokracie a hurá stavět.

Stavbu realizovala z převážné části rodinná firma, se kterou dlouhodobě spolupracuji, a tak vše probíhalo bez zádrhelů tak, jak to správně má být, a hlavně v poctivé kvalitě.

Základní myšlenka domu spočívá v jednoznačně definované „rušné a klidové části“ domu, který se skládá ze dvou samostatných objektů se sedlovou střechou, které jsou propojeny spojovacím krčkem s plochou střechou (ta slouží jako doplňková střešní terasa). V přízemní části objektu, který je otevřený prosklenými plochami orientovanými k jihu a západu do prostorné zahrady, je umístěn obývací pokoj s kuchyní. Druhá část domu je řešena jako dvoupodlažní s obytným podkrovím, kde jsou umístěny dětské pokoje, ložnice a koupelna (se shozem prádla do technické místnosti v přízemí). V přízemí je situováno zádveří, WC, hostinský pokoj, spojovací chodba, koupelna, technická místnost, sauna a spíž. Ve spojovacím bohatě proskleném krčku se nachází jídelna.

Konstrukčně je dům navržen z tepelně izolačních tvárnic Lambda YQ bez dalšího zateplení na zakládacích tvárnicích Start. Překlady, stropní konstrukce, schodiště atd. je kompletně ze sortimentu Ytong. Zastřešení přízemní části domu je provedeno klasickým dřevěným pohledově přiznaným krovem (prostor obývacího pokoje je otevřen až do hřebene střechy), kdežto klidová část s ložnicí a dětskými pokoji v podkroví je zastřešena těžkou stropní konstrukcí Ytong Komfort. Všechny střechy jsou zatepleny nadkrokevní tepelnou izolací PIR. Díky použité těžké střeše Ytong Komfort je v podkrovních místnostech i v parném létu příjemně.

I přes velké prosklené plochy, mnoho střešních oken a tvarovou složitost objektu se jedná o dům s téměř nulovou spotřebou energie, což je, myslím, skvělý výsledek. V domě je díky použitým materiálům velmi příjemně, což dokládá především obrovská spokojenost našich dětí. A dokonce i náš jedenáctiletý kocour hned od prvního okamžiku po nastěhování přede blahem. 😊

Komentáře